Friday, September 7, 2007

Abdullah Dan Khairy
Integriti Dan Harakiri (2)

Di bawah ini saya sedut daripada Utusan Malaysia 7 September 2007, sebahagian kenyataan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, mengenai intgriti, sebagai tambahan kepada apa yang telah saya petik daripada Bernama dalam posting seblum ini. Juga saya paparkan adalah komen daripada Blogger Dasa yang dikirimkan kepada www.kuda-kepang.blogspor.com – Ruhanie Ahmad

Betulkan Integriti Diri:
Rakyat Perlu Tanam Tekad
Agar Setiap Rancangan Bawa Kebaikan

PUTRAJAYA 6 Sept. – Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengajak rakyat agar menanam tekad untuk membetulkan integriti diri masing-masing supaya setiap yang dirancang akan membawa kebaikan.

Menurut Perdana Menteri, ini termasuk melakukan muhasabah diri dengan bertanyakan soalan mengenai apa yang betul dan apa yang salah dalam setiap perkara yang dilakukan.

‘‘Dulu saya bercakap mengenai sistem penyampaian awam, berkaitan rasuah, disiplin dan peraturan. Banyak kali dah cakap, jadi hari ini saya ingin cakap pasal diri.

‘‘Yang bantah dan yang menyeleweng semuanya berpunca dari diri kita sendiri, sedangkan peraturan yang banyak itu adalah untuk memperkuat dan memperbetulkan manusia, semua itu termasuk pindaan undang-undang dan peraturan adalah untuk menjadikan kita orang baik,” katanya semasa menyampaikan ucaptama pada Konvensyen Integriti 2007 di sini hari ini.

http://www.utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2007&dt=0907&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_01.htm

Komen daripada Dasa:

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, tidak ramai pemimpin tertinggi negara mempunyai kelayakan moral untuk bercakap mengenai integriti. Tidak bersikap jujur kepada rakyat dan tidak menunaikan janji yang dibuat sewaktu pilihanraya umum lalu adalah bukti nyata bahawa mereka amat jahil dengan konsep integriti yang dilaung-laungkan.

Penubuhan Institut Integriti Malaysia (IIM) dilihat tidak mempunyai sebarang kesan besar ke atas tahap integriti tinggi yang ingin diterapkan kepada masyarakat umum. Ini adalah kerana kelompok-kelompok berpengaruh di negara ini menganggap integriti sebagai satu slogan yang hanya layak dibincangkan di IIM sahaja dan bukan sebagai nilai yang mesti diamalkan dalam kehidupan.

Kita sebenarnya lebih memerlukan IIM untuk memupuk integriti di kalangan pemimpin dan bukannya rakyat. Malah IIM mungkin tidak diperlukan sekiranya kita benar-benar menghayati ajaran agama Islam yang telah sedia bersifat hadhari. Selagi kita tidak memahami konsep mudah “Kepimpinan Melalui Teladan”, usahlah membuang masa berbicara sesuatu yang muluk-muluk kerana ianya akan cuma menjadi jenaka sinis dikongsi sesama rakyat.

Tanpa integriti tinggi tersemat di jiwa pemimpin, slogan-slogan popular masa kini seperti “Cemerlang, Gemilang, Terbilang”, “Mentaliti Kelas Pertama” dan “Modal Insan” pada masa hadapan mungkin akan hanya kekal dalam ingatan kita semua sebagai kata-kata bombastic yang pernah diungkapkan secara berulang-kali tetapi tidak pernah difahami, dihayati dan dizahirkan secara konsisten oleh pemimpin itu sendiri. – Dasa, 10:45 AM, 7 September 2007.

No comments: