Thursday, June 12, 2008

EKONOMI MALAYSIA MEREDUM SEPTEMBER 2008?

Info di bawah ini adalah daripada seorang pelayar blog ini yang enggan disiarkan namanya. Info sepenuhnya adalah seperti berikut:

Satu sumber memberitahu saya bahawa selepas Olympic Games di China, ekonomi dunia akan terjun menjunam. Sebuah negara Barat pula menjangkakan Malaysia akan mengalami krisis ekonomi yang paling teruk mulai September 2008.

Saya yakin pengirim info di atas adalah seorang yang prihatin terhadap bangsa dan tanahairnya. Sebab itulah beliau meminta blog ini menyiarkan info kirimannya. Beliau juga meminta bloggers Malaysia supaya mulai prihatin terhadap berita-berita kemelesetan ekonomi global, serantau dan di Malaysia.

Di bawah ini pula adalah berita mengenai ramalan kemelesetan ekonomi yang teruk di Britain dan AS yang saya petik daripada:

http://www.telegraph.co.uk/money/main.jhtml?view=DETAILS&grid=A1YourView&xml=/money/2008/05/26/ccsoros126.xml

http://www.thetruthseeker.co.uk/article.asp?ID=8672

Antaranya, berita tersebut menyatakan bahawa “the United States and Britain are facing a recession of a scale greater than the early-1990s, greater even than the 1970s” atau AS dan Britain sedang mengalami zaman meleset yang teruk daripada yang berlaku pada awal 1990-an dan lebih teruk daripada yang berlaku pada awal 1970-an. [untuk membaca berita ini sepenuhnya sila akses links di atas.]

Oleh itu, dengan kemelut kenaikan harga minyak yang sedang kita alami pada hari ini, kerajaan Malaysia perlu mengambil langkah-langkah pro-aktif, menyeluruh dan berkesan mengenai seluruh ramalan di atas demi kesejahteraan seluruh rakyat jelata.

Jika kepimpinan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi tidak prihatin dan tidak serius terhadap seluruh kemungkinan ini, seperti apa yang telah disuarakan oleh banyak warga siber Malaysia menerusi blog-blog tempatan, lebih wajar jika beliau dengan hormatnya mengundurkan diri sebagai Perdana Menteri secara serta-merta.

3 comments:

Letting the time pass me by said...

Kepimpinan Malaysia hari ini memang nampaknya seolah-olah langsung tak prihatin dengan pentadbiran negara.

Saya ibaratkan pemimpin hari ini hanya mementingkan diri sahaja, tiada langsung usaha membela rakyat.

Pemimpin Melayu kena faham, bangsa Melayu bukanlah bangsa yang kaya, dan mempunyai strenght and weakneses sendiri. Bangsa Melayu tidak mempunyai sokongan ekonomi yang kuat dan mudah terdedah kepada krisis ekonomi. Tak ramai orang melayu yang mempunyai simpanan yang mampu bertahan menghadapi kegawatan ekonomi.

Dala keadaan sekarang, dengan idea-idea yang disumbangkan oleh "penasihat-penasihat" PM, impian Singapura untuk memiliki Iskandar Malaysia nampaknya akan semakin tercapai... Dengan kenaikan harga minyak sehingga 40%, orang Malaysia akan kekurangan purchasing power,keadaan ini akan membolehkan orang-orang Singapura dengan mudah merebut hartanah-hartanah di IM...

Wallahu'alam...

* ainul AB * said...

Datuk Ron,
Semoga kita dilindungi olehNya. Masa depan agak kabur buat masa ini. Apalah nasib anak bangsa kita. Mampukah kita bertahan?
Wassalam.

abe MIE said...

salam....

pak lah kena BLAH...kita try Najib pula...

Pak lah dah banyak buat hal. Kesian UMNO dan BN.

Apapun dalam kehidupan apatah lagi politik, ada masa kita naik dan ada masa kita turun...aik bunyi macam harga minyak pasaran global pula...

pkrpasdap.blogspot.com