Friday, February 1, 2008

Rating Kecekapan Malaysia:
Kenapa Bohongi Rakyat Jelata?

Pada Isnin, 28 Januari 2008, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menghebahkan ke seluruh negara bahawa rating “kecekapan kerajaan Malaysia semakin meningkat dan kini diletakkan sebagai yang keenam terbaik di dunia.”

Hakikat ini amat membanggakan. Rakyat jelata wajar ucapkan syabas kerana inilah buktinya Abdullah seorang Perdana Menteri Malaysia yang cekap dan efektif, bukannya lemah dan tidak berkesan.

PUTRAJAYA 28 Jan. – Kecekapan kerajaan Malaysia semakin meningkat dan kini diletakkan sebagai yang keenam terbaik di dunia, kata Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Perdana Menteri yang memetik laporan World Competitiveness Year Book yang dikeluarkan oleh IMD, sebuah institusi pengajian perniagaan terkemuka berpejabat di Switzerland, berkata, dari segi kecekapan Malaysia yang tergolong dalam kategori negara mempunyai lebih 20 juta penduduk mengatasi United Kingdom, Jerman, Thailand, Sepanyol, Jepun, Rusia dan Perancis.

‘‘Di atas kita ialah China, Kanada, Amerika Syarikat, India dan Taiwan.

‘‘Bukan kita hendak bohong rakyat kerana kalau bohong, tidak lamalah kerajaan yang sedia ada ini lingkup. Jadi, tak usah fikir pasal gagal... kita tiada pilihan melainkan berjaya, berjaya, berjaya,” katanya.

Untuk laporan sepenuhna, sila akses di sini: http://www.utusan.com.my/utusan/arkib.asp?y=2008&dt=0129&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_01.htm

Sehari sesudah itu saya terbaca dalam KLPos kenyataan mantan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, mendakwa Abdullah “memutarbelitkan fakta mengenai tahap daya saing Malaysia” seperti di atas.

Untuk posting sepenuhnya, sila akses: http://kuda-kepang.blogspot.com/

No comments: